Pedersen Genootschap https://www.pedersengenootschap.nl Dutch Pedersen Society Sun, 04 Oct 2020 17:41:46 +0000 nl hourly 1 Toertocht Bakkum 6 september 2020 https://www.pedersengenootschap.nl/toertocht-bakkum-6-september-2020/ https://www.pedersengenootschap.nl/toertocht-bakkum-6-september-2020/#respond Sun, 04 Oct 2020 13:42:21 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1190 https://www.pedersengenootschap.nl/toertocht-bakkum-6-september-2020/feed/ 0 Verslag Pedersen toertocht 2020 https://www.pedersengenootschap.nl/verslag-pedersen-toertocht-2020/ https://www.pedersengenootschap.nl/verslag-pedersen-toertocht-2020/#respond Sun, 27 Sep 2020 11:38:38 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1182 Pedersen Tour 2020

Op 6 september hield het Pedersen Genootschap traditiegetrouw de jaarlijkse fietstour, ditmaal vanuit Bakkum. De bestemming was “Holland op z’n smalst”. Tot de aanleg van het Noordzeekanaal in 1870 was de smalle, ca. 10 Km brede, landengte van Beverwijk naar Wijk aan Zee de enige landverbinding tussen Noord-Holland boven het IJ en de rest van Nederland.

We vertrokken met 25 Pedersen berijders op een scala aan verschillende Pedersen fietsen vanuit Johanna’s Hof, eerst door de binnenduinrand van het Noord-Hollands Duinreservaat richting Heemskerk. Daar fietsten we door een klein bloementeeltgebied en vervolgens door een stukje oud Beverwijk richting IJmuiden. Langs het indrukwekkende industriecomplex van Tata Steel gingen we op weg naar de sluizen in het Noordzeekanaal. Eerst langs de enorme spuisluis (met gemaal) die er voor zorgt dat we in het Noordwesten van het land droge voeten houden en direct daarna door naar onze uiteindelijke bestemming SHIP. Dit Sluizen Haven Informatie Punt is een tijdelijk klein bezoekerscentrum, ingericht ter gelegenheid van de aanleg van een nieuwe sluis in het Noordzeekanaal. Met een lengte van 500 meter, een breedte van 70 meter en een diepte van 18 meter wordt dit de grootste zeesluis ter wereld. Omdat onze groep i.v.m. de coronamaatregelen te groot was om in één keer te worden toegelaten in SHIP bekeken we in twee groepen beurtelings de tentoonstelling met uitleg en de bouwput vanaf een speciaal aangelegd uitzichtpunt.

We hadden gelukkig beter weer dan verwacht en konden in de buitenlucht onze picknick nuttigen. De terugweg ging over het oude stukje “Holland op z’n smalst” van Beverwijk naar Wijk aan Zee. Daarna fietsten we door de grotendeels open, buitenste duinen op weg naar het alleen per fiets te bereiken strand van Heemskerk. Gelukkig was het strandpaviljoen nog open, dat zou de week daarna de winterstop in gaan. We nuttigden hier nog iets op het terras en proostten daarbij op Jochen Pottkamp die er helaas niet bij kon zijn maar wel een extra donatie deed “omdat Pedersen berijders extra energie kunnen gebruiken”. En daarmee komen we op de samenstelling van de groep; naast de 13 Nederlandse Pedersen berijders waren er 2 Belgen en 10 Duitsers. Een Internationale Pedersen Tour dus.

Na het plezierige oponthoud op strand Heemskerk, waar velen het niet konden laten om even met de voeten in de zee te gaan, gingen we door het open duin verder. Daar namen we even een kort kijkje vanaf een uitzichtpunt op wat Arie Dekker zijn “achtertuin” noemde: 5000 Ha duinreservaat. En verder ging het langs “De Kwal”. Dat is het inlaatpunt van voorgezuiverd IJsselmeerwater dat via een 52 kilometer lange pijpleiding wordt aangevoerd en met 800 liter per seconde in de duinen wordt geïnfiltreerd. Daar draagt het bij aan de strategische voorraad drinkwater waaruit een groot deel van Noord-Holland van drinkwater wordt voorzien.

Bij Castricum verlieten we het duinreservaat en fietsten door de Zanderij. Een zandafgraving waarvan het zand rond 1865 werd gebruikt voor het dijklichaam waarop de spoorlijn Amsterdam – Alkmaar werd aangelegd. Dat is ook de reden dat die spoorlijn niet in een rechte lijn beide steden verbindt maar als het ware met een grote knik langs Castricum komt. Het afgegraven gebied is jarenlang agrarisch gebruikt en staat nu op het punt om te worden omgezet in “nieuwe natuur”.

De ca. 45 kilometer lange tour ging tenslotte over het terrein van het voormalig psychiatrisch ziekenhuis Duin&Bosch waar nu een nieuwe woonwijk is gerealiseerd waarvan de architectuur meestal naadloos aansluit bij de gebouwen van het ziekenhuis uit het begin van de vorige eeuw.

 We sloten deze prachtige dag zonder pech of ongevallen af met een maaltijd bij Johanna’s Hof. 

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/verslag-pedersen-toertocht-2020/feed/ 0
Pedersen toertocht 2020 https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-toertocht-2020/ https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-toertocht-2020/#respond Tue, 03 Mar 2020 15:43:40 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1165 Beste Pedersen genoten,

Op 6 zondag september gaan we de jaarlijkse tour rijden op onze Pedersen fietsen.

Over de tour

Niet zoals eerder aangekondigd in Zoetermeer maar in Bakkum!! We gaan vanuit Johanna’s Hof  (https://www.johannashof.nl/)  in zuidelijke richting. Eerst een stukje door de duinen, dan door een tuindersgebiedje waar veel bloemen worden geteeld, op weg naar “NEDERLAND OP Z’N SMALST”.  Dat is het thema van deze tour. In de Gouden Eeuw ontstonden op veel plekken langs de Zuiderzeekust havenstadjes die in die tijd erg rijk werden, Amsterdam is daarvan de belangrijkste. Maar eind 18de eeuw werd het steeds moeilijker voor de schepen om vanuit de hele wereld via de rede van Vlieland en de Zuiderzee Amsterdam nog te bereiken. De schepen werden groter en de ingang van de haven van Amsterdam slibde steeds dichter (men lag letterlijk voor Pampus!).

Onder Koning Willem 1 werd daarom in 1820 begonnen met het graven van het Noord-Hollands kanaal waardoor de schepen vanuit Den Helder binnendoor naar Amsterdam konden (een Pedersen tour met dat Noord-Hollands Kanaal als thema gaan we ook nog wel een keer doen). Dat kanaal is om allerlei redenen voor de scheepvaart nooit een succes geweest, dus werd er al in 1865 overgegaan tot de aanleg van het Noordzeekanaal. Dat was een heel risicovolle onderneming omdat het slechts ca. 10 km smalle strookje duingebied tussen het toenmalige  IJ en Wijkermeer bij Beverwijk en de Noordzee de enige landengte was waarover Noord-Holland bereikbaar was en dat Holland droog hield. Sluizen vormen een integraal onderdeel van dat Noordzeekanaal en daar gaan we naar toe.

We fietsen langs de Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel, naar het bezoekerscentrum SHIP (https://ship-info.nl/) dat is ingericht ter gelegenheid van de bouw van een nieuwe sluis. Dat wordt de grootste zeesluis ter wereld. Verder kijken we deze tour nog even bij de spuisluizen en gemaal (https://www.gemalen.nl/gemaal_detail.asp?gem_id=264 ), op het strand van Heemskerk (https://www.strandpaviljoendevrijheit.nl/), bij de waterinlaat (de kwal) in de waterleidingduinen (https://www.youtube.com/watch?v=posc1aAFE0k)  en fietsen een stukje in de Zanderij en over het heringerichte landgoed Duin& Bosch.

Weer terug bij Johanna’s Hof hebben we er ongeveer 45 kilometer op zitten

Tijd, plaats en nog zo wat details:

We komen vanaf ca. 10:00 uur bij elkaar in Johanna’s Hof (Johannisweg 3 1901 NX Bakkum (Castricum) en starten traditiegetrouw met koffie met “iets er bij”.

Er is voldoende parkeergelegenheid bij Johanna’s Hof en het ligt op ca. 2 km van het station Castricum.

Voor ons vertrek moeten we bij Johanna’s Hof nog even doorgeven met hoeveel personen we ’s avonds blijven eten.

Om stipt 11:00 vertrekken we!!!

Het overgrote deel van de route gaat over brede, vrij liggende fietspaden. Maar laten we ons toch verantwoordelijk gedragen, ruimte laten voor tegemoetkomend verkeer en een beetje op elkaar letten.

Door o.a. de corona situatie gaan we uit van een picknick onderweg, dus iedereen neemt zelf een flesje drinken en een lunchpakketje mee. Gelukkig is er nog wel gelegenheid voor een kop koffie of iets dergelijks in SHIP, is er een paviljoen op strand Heemskerk en zorgen wij voor een appeltje en de traditionele Sienna koek.

            Hoe laat we weer terug zijn bij ons startpunt is vooral afhankelijk van de tijd die we op de verschillende stops doorbrengen maar het zal waarschijnlijk tegen 18:00 uur zijn.

Corona

We organiseren de tour met de kennis van nu, medio augustus. Het kan natuurlijk zijn dat overheidsmaatregelen in verband met de corona pandemie de tour onmogelijk maken. In dat geval zullen we ons moeten conformeren aan die realiteit.

We gaan er van uit dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid kent en neemt en zich dus houdt aan o.a. de afstandsnormen.

Vanwege de Corona situatie beperken we het aantal deelnemers tot maximaal  ca. 20 personen.

Inschrijven en kosten

Meerijden kan door een mailtje aan dekker.arie@hetnet.nl en € 15 over te maken op IBAN NL33TRIO 0784 8401 21 t.n.v. A. Dekker te Castricum

Tot slot

Iedereen rijdt mee op eigen risico.

Met Pedersen groet en graag tot zondag 6 september,

Merlen, Peter en Arie

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-toertocht-2020/feed/ 0
Pedersen tour Eindhoven 2019 https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-tocht-eindhoven-2019/ https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-tocht-eindhoven-2019/#respond Sun, 14 Jul 2019 16:19:24 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1151 Beste Pedersen rijder,

Met veel plezier kondigen we de jaarlijkse Pedersen tour tocht aan. Op 1 september 2019 rijden we een mooie route door de bossen en velden ten zuiden van Eindhoven.

Mensen die op onze mailing lijst staan ontvangen t.z.t. een uitnodiging per email. Sta je niet op de lijst en wil je meerijden: stuur dan een bericht naar info@pedersengenootschap.nl.

Nieuwsgierig naar de route? Klik dan

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-tocht-eindhoven-2019/feed/ 0
Nederlands-Duits Pedersen feest https://www.pedersengenootschap.nl/nederlands-duits-pedersen-feest/ https://www.pedersengenootschap.nl/nederlands-duits-pedersen-feest/#respond Mon, 09 Jul 2018 17:46:05 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1145 Nederlands-Duits Pedersen feest

Zaterdag 1 september vieren we dat het 125 jaar geleden is dat het Pedersen patent is verstrekt aan Mikael Pedersen maar ook dat het 30 jaar geleden is dat Michael Kemper begonnen is met het bouwen van Pedersen fietsen èn dat Michael Kemper dit jaar 60 is geworden. Zoiets vraagt natuurlijk om een feest. Dat gaan we op zaterdag 1 september vieren met de eerste gezamenlijke Nederlands-Duitse Pedersen Tour rond Grambusch (D), de woonplaats van Michael Kemper. Maar daar blijft het niet bij; ’s avonds geeft Michael op zijn grote boerenerf een feest voor alle Pedersen fietsers van de Tour.

Voor zowel de tour als het feest kun je je nog opgeven tot 15 juli. Stuur een berichtje naardekker.arie@hetnet.nl en het wordt geregeld.

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/nederlands-duits-pedersen-feest/feed/ 0
Pedersen tour rond Bakkum 29 april 2018 https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-tour-rond-bakkum-2018/ https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-tour-rond-bakkum-2018/#respond Tue, 03 Apr 2018 18:58:08 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1081 Beste Pedersen liefhebbers,

Over vier weken is het 29 april, de datum die jullie na mijn mail van 1 januari natuurlijk allemaal hebben vrijgehouden voor de tour rond Bakkum 2018.

Hoogteverschillen, daar gaat het bij de tour van dit jaar om. Denk daarbij niet aan bergetappes; het gaat om hoogteverschillen van meestal enkele decimeters tot hooguit enkele meters. Maar die kleine verschillen zijn wel verantwoordelijk voor een erg afwisselend landschap waar we doorheen fietsen. We gaan VIA VOORMALIGE STRANDVLAKTES, STRANDWALLEN EN VEENMEREN NAAR DE RIJP. Voor informatie over de route en bestemming verwijs ik naar de bijlage.

We vertrekken 29 april om 11:00 uur stipt weer vanaf de uitspanning Johanna’s Hof aan de Zeeweg van Castricum. Johanna’s Hof is elke dag open vanaf 08:30 dus als je er rond een uur of 10 bent is er tijd voor bijpraten onder het genot van koffie met iets lekkers en kunnen we op tijd weg. Er is voldoende parkeergelegenheid en Johanna’s Hof is prima bereikbaar vanaf NS Station Castricum.

Wil je meefietsen dan kun je je aanmelden door € 15 over te maken op IBAN:     NL33TRIO 07848401 21    ( BIC: TRIONL2U )

In die € 15 zit:  koffie met gebak voor vertrek,  2 maal overtocht met het pontje, toegang museum en koek onderweg. Lunch en/of extra drinken onderweg is voor eigen rekening verkrijgbaar bij de horeca in De Rijp.

Inschrijven graag tot uiterlijk 22 april.

Met vriendelijke groet en wellicht tot 29 april

Bekijk uitgebreide info over de tocht

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/pedersen-tour-rond-bakkum-2018/feed/ 0
Boekje van de toertocht 2017 https://www.pedersengenootschap.nl/verslag-toertocht-2017/ https://www.pedersengenootschap.nl/verslag-toertocht-2017/#respond Sat, 09 Sep 2017 16:17:06 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1070 De toertocht van 2017 zit er al weer op. Het was een prima dag met goed weer, leuke mensen en een prachtige rit.  Op de foto zie je alle deelnemers. De foto is genomen is voor de Ridderzaal op het Binnenhof.

Zoals in het vorige bericht aangekondigd hierbij het boekje van de toertocht, door Loek gemaakt.

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/verslag-toertocht-2017/feed/ 0
Herinnering: Pedersen Toertocht 2017 ‘Haagse Dreven’ https://www.pedersengenootschap.nl/herinnering-pedersen-toertocht-2017-haagse-dreven/ https://www.pedersengenootschap.nl/herinnering-pedersen-toertocht-2017-haagse-dreven/#respond Sat, 05 Aug 2017 14:51:58 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1066 Informatie over de tocht en over hoe jezelf aan te melden vind je in Toertocht 2017 ‘Haagse Dreven’

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/herinnering-pedersen-toertocht-2017-haagse-dreven/feed/ 0
Zilveren aandenken Nederlands Pedersen Genootschap https://www.pedersengenootschap.nl/aandenken-25-jaar-nederlands-pedersen-genootschap/ https://www.pedersengenootschap.nl/aandenken-25-jaar-nederlands-pedersen-genootschap/#respond Sat, 05 Aug 2017 14:40:19 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1061 Beste Pedersen-genoot 

In 1992 plaatste Bart Rensink een advertentie in de krant met de oproep aan Pedersen liefhebbers om een gezamenlijke tour te maken. Dat resulteerde toen in een fietstocht van Amsterdam naar Marken van Bart samen met Theo v.d. Veer.

In 1997 was er een eerste echte Pedersen bijeenkomst in Utrecht waaraan 16 Pedersens deelnamen. Afhankelijk van wat je als begin neemt kun je dus zeggen dat het Nederlandse Pedersen Genootschap dit jaar 20 of 25 jaar bestaat. Dat was reden voor ons om Pedersen genoot Frans Penning te vragen om iets moois te maken om dit feit te memoreren. Nou dat is gelukt!

 

Speciaal voor de deelnemers aan de Nederlands Pedersen-dag op 3 september a.s. “in het Haagse”, heeft hij een zilveren aandenken ontwikkeld.

De alom bekende Pedersen fiets is gemaakt van 1e gehalte zilver (925/1000) en voorzien van de in Nederland verplichte keurtekens.

Het aandenken is verkrijgbaar als speld en als hanger en kost € 25,- bij voorintekening.

U kunt de speld of hanger rechtstreeks bestellen bij Frans via een mailbericht aan fpenning@ziggo.nl . Gelieve aan te geven of u een speld of hanger wenst. Op basis van de voorintekening zal tijdens de Pedersen-dag tegen contante betaling levering plaatsvinden.

image003

Met Pedersen groet van

Arie Dekker, Merlen van Kemenade en Peter Jaspers

 

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/aandenken-25-jaar-nederlands-pedersen-genootschap/feed/ 0
Fietsen in “Haagse Dreven” https://www.pedersengenootschap.nl/zondag-3-september-fietsen-in-haagse-dreven/ https://www.pedersengenootschap.nl/zondag-3-september-fietsen-in-haagse-dreven/#respond Fri, 14 Jul 2017 19:53:43 +0000 https://www.pedersengenootschap.nl/?p=1047 image011

 

Zondag 3 september; fietsen in “Haagse Dreven”

 

Beste Pedersengenoot,

Graag nodigen wij je uit voor de jaarlijkse Pedersen fietstocht die dit jaar wordt gehouden op 3 september om en in Den Haag, maar eigenlijk moeten we natuurlijk zeggen:  ’s Gravenhage.

De tocht is bedacht door onze Pedersenmannen op locatie: Loek Bakhuizen en Joop Silvius. Zij hebben een prachtige, veelzijdige route uitgezet: vanaf de Zuidrand van Leiden gaan we door Hollandse landschappen,  oude landgoederen en langs statige landhuizen. We doen het strand en de pier van Scheveningen aan en fietsen langs de Scheveningse haven waarna we een aantal mooie plekjes in de hofstad  bezichtigen om via het Haagse Bos weer terug te fietsen naar ons vertrekpunt. De afstand is ca. 55 kilometer. Waar mogelijk gaan we over fietspaden maar we fietsen ook door de stad. Om de groep bij elkaar te houden, zullen we daarbij op elkaar moeten wachten en goed op het verkeer moeten blijven letten.

Startpunt

Hotel Leiden (Van der Valk hotel)
Haagse Schouwweg 14
2332 KG Leiden. (Gratis parkeermogelijkheid aanwezig)

Informatie over eventuele overnachtingsmogelijkheid aldaar, is te vinden op www.hotelleiden.nl
Het dichtstbijzijnde NS-station is Leiden De Vink, de startlocatie is twee km verder.

Ontvangst: vanaf 10 uur begroeten we elkaar met koffie

Vertrek: 10:30u waarna we om ca. 11:30u aankomen bij “Auberge De Kievit” voor koffie met appelgebak.

image012

 

Lunch: op de Boulevard van Scheveningen stoppen we om ongeveer 13:00u waar iedereen op eigen gelegenheid iets kan nuttigen bij één van de vele gelegenheden.

image013 image014

Slot: Tegen 17:30u  denken we weer terug te zijn bij Hotel Leiden. Daar is gelegenheid om voor eigen rekening nog wat te eten. Men wil wel graag vooraf weten op hoeveel mensen men ongeveer kan rekenen. Dus bij de inschrijving s.v.p. vermelden met of zonder eten.

Aanmelding:

Je bent ingeschreven door vooraf € 15 over te maken op:
NL33 TRIO 0784 8401 21 ( BIC: TRIONL2U  ) ten name van A. Dekker te Castricum o.v.v.
“Pedersentour met eten” of “Pedersentour zonder eten”.

Ben je ondanks je aanmelding op het laatste moment verhinderd? Stuur dan s.v.p. een bericht naar 06 – 3318 0107

We rekenen op enthousiaste mensen met passie voor die ene mooie fiets in al zijn variëteiten.
Met een hartelijke Pedersengroet,

Arie Dekker
Merlen van Kemenade
Peter Jaspers

P.S. Wir nehmen an das unsere Deutsche Pedersen Freunde genugsam Niederländisch können; gibt es aber noch Fragen bitte nehme Kontakt auf.

image015

 

]]>
https://www.pedersengenootschap.nl/zondag-3-september-fietsen-in-haagse-dreven/feed/ 0