Pedersentocht Bronkhorst 2023

Rondje Zutphen van het Pedersengenootschap op 3 september 2023

We fietsen rond de prachtige rivier de IJssel, bezoeken twee historische steden en de unieke Librije van de Walburgkerk in Zutphen. We beginnen vanaf 10 uur met koffie en taart in Bronkhorst bij De Gouden Leeuw, Bovenstraat 2, 7226 LM Bronkhorst.

Bronkhorst, gelegen aan de Gelderse IJssel tussen Arnhem en Zutphen, telt slechts 60 panden en 90 inwoners maar heeft sinds 1482 stadsrechten. Het is daarmee de kleinste stad van Nederland. Het ligt niet ver van station Brummen (boemel Arnhem-Zutphen + pontje). Als je met de auto komt: parkeren in Bronkhorst is lastig, zeker omdat het om een hele dag gaat. Gebruik dus de ruime parkeerplaatsen die voor en achter het dorp, sorry: de stad, zijn. Die aan de IJsselkant ligt rechts onderaan de dijk als je van de pont komt.

Om 11 uur gaan we op weg. We steken met de pont de IJssel over, fietsen door Brummen naar Hall voor een korte stop. We rijden door een afwisselend groen landschap; de ‘echte’ Veluwe is net iets te ver. Na 21 km pauzeren we voor koffie en een eventuele sanitaire stop in Pannenkoekenhuis Voorst, Wilhelminaweg 2. Er is hier geen tijd om uitgebreid te lunchen vanwege de openingstijden van de kerk die we in Zutphen gaan bezichtigen. Neem dus je lunch zelf mee.

Na Voorst vinden we de IJssel terug en steken de rivier weer over naar Zutphen via de oude IJsselbrug. We hebben dan driekwart van onze tocht achter de rug. In Zutphen rijden we direct naar de Walburgkerk. Hier krijgen we een rondleiding door de mooie kerk en de unieke Librije, een intacte kettingbibliotheek uit 1543. Na de groepsfoto op de Oude Bornhof maken we een korte rondrit door de Zutphense binnenstad.

Daarna beginnen we aan de laatste 8 km; we zoeken de rivier weer op, steken hem over met de nieuwe brug en volgen hem over een prachtig fietspad aan de Veluwse kant tot we weer terug zijn bij het Bronkhorster veer. Afgezien van de nieuwe IJsselbrug hoeft er niet geklommen te worden. De lengte van het hele traject is 43 km, dus minder dan voorgaande jaren. We steken een paar keer een grotere weg over, verder zijn het landweggetjes en veel fietspaden.

De kosten zijn € 20 inclusief de entree van de Walburgkerk en Librije, twee keer de pont plus natuurlijk de koffie met taart in Bronkhorst. Denk aan je lunchpakket en voldoende drinken. De tocht eindigt bij de Gouden Leeuw waar je eventueel aan kunt sluiten bij de slotmaaltijd.

Wil je meefietsen met deze prachtige tocht, meld je dan aan via een email aan [email protected] waarin je ook laat weten of je meedoet met de afsluitende slotmaaltijd en maak € 20 over op bankrekening NL33 TRIO 0784 8401 21 (BIC TRIONL2U) t.n.v. A. Dekker Castricum. Doe dat uiterlijk 27 augustus zodat we de horeca kunnen inlichten.