Ik schrok wel even toen ik op 28 augustus om 9.30u het terrein van de Heikamp bij Ruurlo op kwam fietsen; er was geen enkele Pederenfiets te bekennen. Pas na enig zoeken bleek er toch eentje op een fietsdrager te zitten; ik had dus toch de juiste datum te pakken. In het uur dat daarop volgde, stroomde het vol met bekende en nieuwe gezichten en dito fietsen, in totaal geloof ik 28. Het blijft steeds weer leuk dat het allemaal duidelijk fietsen zijn van dezelfde bloedgroep maar toch allemaal verschillend. Het wederzijds bewonderen van elkaars rijwiel hoort bij de folklore en levert een mooie basis voor de rest van de dag.

IMG_2666

Reinder Boekelman had een mooie route uitgezet en hij liet zich kennen als iemand die goed op de hoogte was van kleine wegen;  geen friemelweg of priegelpad bleef onbenut.

IMG_2704

Na de staatsiefoto bij Kasteel Ruurlo leidde hij ons via Geesteren naar Erve Brooks, een flinke rit, maar dan hadden we ook ruim de helft achter de rug. Het bleek een fijn rustpunt; rustig en toch modern want je kon er je pannenkoek digitaal met je mobiel bestellen!  Na een mooie lunch ging het door langs het Twentekanaal. Normaal gesproken is dat bloedsaai, maar hier was juist een fietspad door bos, wat op deze warme dag erg plezierig bleek. We verlieten het kanaal om ons bij de Witte Wieven in Zwiep te verfrissen, maar de dames bleken op vakantie. Gelukkig was de Zwiepse Molen een goed alternatief, zodat we verkwikt aan de laatste etappe begonnen.

IMG_2717

Tot en met de laatste meters bleek Reinder te beschikken over alternatieven voor de gebaande paden, zodat het wel een intensieve, maar zeer verrassende tocht werd. Ik woon zelf in de Achterhoek, maar hij leidde ons langs paadjes waar ik volstrekt geen weet van had. Hierdoor en door het schitterende weer werd het een memorabele tocht. Leuke mensen, prachtige fietsen, een heerlijke dag.

 

André Klaassen