Van welk jaar is mijn door Jesper Sølling gemaakte Pedersen?

Dankzij de Deense wetgeving is het aan de hand van verplichte framenummers eenvoudig te achterhalen wanneer een fiets in Denemarken is geproduceerd. De framenummers van Deense Pedersens bestaan uit een tweeletterige aanduidding van de producent, een serienummer en een jaarletter.

De volgende tweeletterige codes zijn door Jesper gebruikt

CC voor Christiania Cykler geregistreerd op naam van Jesper Sølling Cykelprokduction

CS voor Christiania Smedien (Christiania Smid).

De Deense jaarletters die het productiejaar aangeven:

image1

Het is verder van belang te weten dat Jesper jarenlang samen heeft gewerkt met Kalle Kalkhoff die de door Jesper gebouwde frames opbouwde en vanuit Oldenburg (D) over de gehele wereld heeft verkocht.

De samenwerking tussen Jesper en Kalle leidde rond 2006 tot een gezamenlijke onderneming die de frames liet bouwen in Tsjechië. Het ging toen niet meer om individueel gebouwde fietsen naar de wens van de toekomstige eigenaar maar om het zogenaamde Pedersen T-model. Deze fietsen werden –onder verwijzing naar de T-Ford auto’s die in één kleur (zwart) werden geleverd- in een beperkt aantal uitvoeringen in de kleur zwart tegen een concurrerende prijs geleverd. Deze gezamenlijke onderneming is slechts enkele jaren operationeel geweest en in 2009/2010 in onenigheid gestopt. De rechten voor de fabricage van de frames in Tsjechië rusten bij Kalle Kalkhoff die verder handelt onder de naam Pedersen Manufaktur. Jesper is toen gestopt met het maken van Pedersen frames maar er zijn berichten dat hij in 2013 weer frames zou hebben gemaakt.

Dit alles betekent dat frames met jaarletters A t/m G stammen uit 1985 t/m 1991 (in 2006 t/m 2012 maakte Jesper immers geen frames meer in Denemarken). De jaarletters H t/m P uitsluitend zijn gebruikt voor 1992 t/m 1998. De letters R t/m Z kunnen op twee jaartallen betrekking hebben maar aan de hand van onderdelen en de vorkconstructie is vaak wel te achterhalen welk jaartal correct moet zijn.

Het Deense systeem voorziet in de mogelijkheid om geïmporteerde frames te duiden. Er volgt dat voor het serienummer een W als derde letter. Hoewel onwaarschijnlijk kan het zo zijn dat er Tsjechische frames via Jesper in Denemarken zijn verhandeld, die zouden dus als derde letter een W moeten voeren.